Zichtbaar in uw gemeente

GBD

Lid wordenGemeentebelangen Drechterland heeft uw steun nodig. Zonder leden en vrienden kan Gemeentebelangen Drechterland niet bestaan. Als lid wordt u op de hoogte gehouden van de activiteiten van onze partij en haar fractie in de gemeenteraad en kunt u meebeslissen over de doelstellingen van de partij, het verkiezingsprogramma en de samenstelling van de kieslijst. Maar ook over belangrijke ontwikkelingen in de gemeente wordt u in staat gesteld uw zegje te doen. Op onze fractievergaderingen bent u altijd van harte welkom en wordt uw mening op prijs gesteld. Tevens wordt u uitgenodigd voor de jaarlijkse ledenvergadering. Het lidmaatschap kost u 25 euro per jaar. Neem nu contact op met GBD en wordt lid. Zo ondersteunt u de lokale partij ! 


 

Lokale partijen beter voor beurs inwoners

Lokale partijen beter

Voor de mensen die nog steeds twijfelen of ze bij de volgende verkiezingen op een lokale partij moeten stemmen is dit misschien een goed argument: In een recent artikel van de Telegraaf staat:

De gemiddelde gemeente verhoogt de woonlasten – ozb, afvalstoffen- en rioolheffing – in 2019 met 3,5 procent, meldt onderzoeksinstituut COELO na een eerste steekproef. Maar in gemeenten waar de PvdA meebestuurt, moeten bewoners gemiddeld 4,4 procent meer betalen, berekent deze krant. Ook GroenLinks en de SP komen boven het gemiddelde uit.

"Last komt bij de rijkere mensen terecht"

Corine Hoeben, onderzoeker bij het COELO, is niet verbaasd. „Wij hebben hiernaar een aantal jaar geleden ook onderzoek gedaan en daaruit bleek: hoe linkser de raad, hoe hoger de gemeenteheffingen. Dat komt omdat armen toch kwijtschelding van de gemeenteheffingen kunnen krijgen en de last dus bij de rijkere mensen terechtkomt.”
Speelruimte

De lokale partijen en de ChristenUnie passen beter op de portemonnee van de burger. In een gemiddelde gemeente waar die partijen meebeslissen, gaat een inwoner dit jaar maar 2,6 procent meer betalen. VVD-colleges weten de stijgingen te beperken tot 3,1 procent.

De speelruimte die gemeenten hebben bij het bepalen van de hoogte van de belastingen is overigens beperkt. Hoeben: „De afvalstoffen- en rioolheffing mogen maximaal kostendekkend zijn.” Eindeloos verhogen is dus geen optie. Maar gemeenten die de kosten tot nu toe niet helemaal doorberekenden aan hun inwoners hebben wel ruimte om de heffingen te verhogen.

Er zijn voorbeelden van gemeentes die hun heffingenbeleid gebruiken om politieke voorkeuren door te laten sluimeren. Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis noemt Nijmegen als voorbeeld. „Wat een gemeente mag doen, is minder rekenen voor de riool- en afvalstoffenheffing en dat uit de ozb halen. In Nijmegen is dat zo ver doorgevoerd dat afvalstoffen- en rioolheffing grotendeels betaald wordt uit de ozb. Daar worden huiseigenaars, van wie wordt aangenomen dat ze vermogender zijn, zwaarder aangeslagen. Er is geen wet die dat verbiedt.”

Het COELO onderzocht de woonlasten in de 37 grootste gemeenten van ons land, samen goed voor zo’n 40 procent van alle Nederlanders. De woonlastenstijging komt vooral doordat we meer afvaltaks betalen. Het rijk verhoogt namelijk flink de belasting voor afvalverwerkers. Die rekenen daardoor hogere kosten bij de gemeenten, die dat op hun beurt weer doorberekenen aan hun inwoners.
Afvalstoffenheffing

Het linkse college in Amsterdam is vooralsnog kampioen lastenverzwaring: de gemiddelde Amsterdamse woningbezitter gaat 65 euro per jaar meer betalen, een stijging van 11 procent. Zo gaat de afvalstoffenheffing met ruim 17 procent omhoog, omdat GroenLinks, D66, PvdA en SP hebben besloten om het maximaal toegestane tarief te gaan innen.

En de ozb lijkt in Amsterdam op wat de dividendbelasting voor kabinet-Rutte III was: de collegepartijen maakten in hun partijprogramma’s nauwelijks een woord vuil aan de woningbelasting, maar verhogen die na jaren stilstand wel meteen met 3,8 procent. Het uiteindelijke doel is om in 2022 15 miljoen euro meer uit de ozb te halen dan in het afgelopen jaar.

Naar boven