Over Drechterland

Acht skitterende durpen!

Drechterland is rijk aan cultuur en geschiedenis. Elk dorp heeft hierin zijn eigen herkenningspunten. Denk aan de Westfriese Omringdijk met zijn basaltstenen. Of de vuurtoren bij Oosterleek met het prachtige gedicht: "We wouldn't mind the sun, dear, if it didn’t set", vertaald: "De zon zou ons niet kunnen schelen, lief, als zij niet onderging". Het beroemde Beatlesmonument in Oosterblokker, ter nagedachtenis aan het enige optreden dat zij in Nederland gaven in 1964 of de watertoren in Hoogkarspel die de bomenrijen ontstijgt.

BlokkerHemOosterleekRadje Venhuizenvenhuizen in winterWijdenesZuiderdijk

Maar ook het landschap is bijzonder afwisselend. Rechte ruilverkavelingswegen doorsnijden het vlakke land. En dat levert prachtige plaatjes op. De kronkelende Dorpsweg in Schellinkhout en de Zuiderdijk. Bruggetjes, boomgaarden en bollenvelden: het is een belevenis. Bij de vele stalletjes langs de weg kunt u bloemen, fruit en groente van het seizoen kopen, vers van het land. De lokale en Westfriese cultuur zijn een onmiskenbaar onderdeel van het hedendaagse leven.